İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin DÜZGÜN; Kurbanlık hayvanlardan Koyun-Keçi cinsi 1 yaşından büyük ve sığır cinsi hayvanlar 2 yaşından büyük olmalıdır. Kesilecek olan kurbanlığın küpeli ve kayıtlı olmasına dikkat edilmelidir. Vatandaşların öncelikle kurbanlığı Veteriner Hekim kontrolünün olduğu güvenilir noktalardan almasının önem taşıdığını belirtti.
Kurbanlıkların fiziki görünüşlerinde olumsuzluk ve anormallik bulunmaması gerektiğini ifade eden DÜZGÜN; ağız ve burun kısımlarında salya, yara, akıntı, vücutta geniş yara, şişlik ve ödem bulunan hayvanların satın alınmamasını istedi. Kondisyonu iyi, yuvarlak hatlı ve vücutta kemik çıkıntıları fark edilmeyen, çevresine tepki veren, arka bölümü ıslak olmayan ve dışkı bulaşmamış hayvanların seçilmesi gerektiğini söyledi.
"Hayvanın çok zayıf olması, çeşitli hastalıklara maruz kaldığının, yetiştirilirken hayvan refahına dikkat edilmediğinin belirtisi olabilir. Yine vücudunda, eklemlerinde çeşitli yara, apse ve şişliklerin bulunması, daha sonra etinde, iç organlarında çıkabilecek çeşitli problemlere işaret edebilir. Hayvanın ishal olması da çeşitli hastalıkların belirtisi olabileceğinden, arka kısmının ıslak olmaması, dışkı bulaşmamış şekilde olmasına dikkat edilmeli. Yine memelerinin şiş olması da hastalık belirtisi olacağından bu şekildeki hayvanlar da satın alınmamalı. Vatandaşlar tüm bunlara dikkat ettiklerinde sağlıklı bir kurbanlık seçmiş olacaktır."
DÜZGÜN; Kurbanlık hayvanlar asgari teknik ve hijyenik şartları sağlamış uygun yerlerde kesilmelidir. Kurban kesecek vatandaşlarımız Kars Valiliği Kurban Komisyonu tarafından alınan karara göre İlimizde 2 adet mezbahane ve kasaplar halinde kurban kesimi yapılması kararlaştırılmıştır. Kurban kesim işinin ehli kişilere kesim yaptırmalarını, işinin ehli olmayan kişilerce yapılacak kesimlerde kazalara dikkat edilmesi ve kesim yerlerinin de bol su bulundurmaları, temizlik ve hijyen kurallarına azami özen göstermeleri gerekmektedir. Kurban atıkları gelişi güzel çevreye atılmamalıdır. Çevre temizliği ve halk sağlığı açısından bu tür atıklar sokak hayvanlarının erişemeyeceği şekilde derin çukurlara gömülmelidir.
Hayvan strese sokulmadan ve uygun bir yöntemle yatırılıp tam olarak kontrol altına alındıktan sonra, maksimum 30 saniye içinde boynun her iki yanındaki atardamar ve toplardamar kesilerek kesim işlemi yapılmalıdır. Kontrol altına alınma ile kesim ve kanatma arasında geçecek süre önemlidir. Hayvanlarda bu işlem gecikirse kanatmanın kalitesi düşer. Ayrıca hayvanın boğazlanması tamamlandıktan sonra arka bacağından tespit edilerek yüksekçe bir yere (Boynun kesilmiş olan kısmı yere değmeyecek şekilde) asılması kanatmanın yeterli miktarda sağlanması açısından oldukça önemlidir. Yeterli miktarda kan akıtılmaz ise vücutta kalacak kan miktarına bağlı olarak ette ve iç organlarda mikroplardan kaynaklanan bozulmaya neden olacak değişiklikler ile birlikte kasların ete dönüşümü de yetersiz olacaktır. Bu ise etin görünüş ve lezzeti ile dayanma süresini ve dolayısıyla insan sağlığını olumsuz yönde etkileyeceğini belirtti.
DÜZGÜN; kesimden sonra şu hususlara edilmesi gerektiği uyarılarında bulundu: "Kan pıhtılaşmıyorsa ve dalak çok büyükse 'şarbon şüphesi' ile mutlaka veteriner hekime müracaat edilmelidir. Göğüs kafesinde yapışmalar, su toplanması ve inci tanesi gibi oluşumlar bulunmamalıdır. Etlerde ve et yağında bazen sarı renk bulunabilir. Bu sarı renk, 24 saat bekletildiğinde tamamen kaybolmuyor veya azalmıyorsa tüketmeden önce mutlaka veteriner hekime müracaat edilmelidir. Karaciğer ve akciğerler normal görünüm ve kıvamında olmalı, üzerinde su keseleri, apse benzeri şişlikler, varsa tüketilmeden kedi ve köpeklerin ulaşamayacağı derinlikte bir çukura gömülmelidir. Etler parçalar halinde temiz kaplara konularak oda ısısına gelene kadar bekletilmeli; sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Genel olarak etler kesimden 12-24 saat sonra tüketilmeli mümkünse taze et, olgunlaşmadan tüketilmemelidir. Gübre, kan ve yenmeyen iç organlar ile çevre kirletilmemeli, atıklar mümkünse derin çukurlara gömülmeli ya da sızdırmaz torbalarda genel çöp toplama mahallerine bırakılmalıdır."
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü DÜZGÜN; "Hayvan sahiplerinin, kesilen hayvanlara ait küpeleri köy muhtarlarına veya kesimhanede sorumlulara veya bizzat kendileri 7 (yedi) gün içinde İl ve İlçe Müdürlüklerine bildirmeleri gerekmektedir. Kurban Bayramı boyunca İl/ İlçe Müdürlüklerimizde Gıda Denetçisi ve Veteriner Hekimler nöbet usulü çalışmalarına devam edecektir" dedi.